Co jsou sacharidy?

22.4.2015

Cukry, sacharidy, uhlohydráty, uhlovodany... říkejte tomu jak chcete, je to zdroj energie. Pro mě to jsou cukry, ať je to kostka cukru nebo müsli tyčka. Určitě je pro nás cukr jako energetický zdroj nezbytný a i kdybychom sebevíc chtěli, tak se mu v přirozené stravě nemůžeme zcela vyhnout. Tak se pojďme podívat, co to ty sacharidy vlastně jsou.

5 věcí, co byste měli vědět o cukru

Cukry bych charakterizoval slovem „snadno“.

  • snadno využitelná energie
  • snadno dosažitelné potravinové zdroje
  • snadno „předávkovatelné“
  • snadno uložitelné do zásob (jo, tukových)
  • snadno podcenitelné dopady na organismus

Pro mě jsou cukry to, co způsobuje velkou část zdravotních problémů, nadváhou počínaje a infarktem či cukrovkou konče. Dle mých zkušeností stačí k aktivnímu životu mnohem méně cukrů v denním příjmu, než hlásá většina rádoby výživových specialistů. Ono stačí také méně jídla obecně…

CUKRY NEMUSÍ BÝT HLAVNÍM ZDROJEM ENERGIE !
A i přes to, nebo spíš právě proto, budete plní energie bez návalů hladu či únavy.

Cukry ve stravě

Víš, jak je to s cukry ve stravě. Jsou přiznané, skryté nebo dokonce propagované? Znáš to, „energie na celé dopoledne“… No, možná i na celý den, nebo týden? Reklama má za úkol prodat.

Když jdeš na nákup, koukáš na tabulky složení potravin? Tak se koukni. Všude je cukr. Přidaný, nepřidaný, jsou toho plné cereální krabice i těstovinové pytlíky. Celozrnné sušenky? Kolik celých zrn jsi tam našel/našla?

Konzumuješ nekvalitní uzeniny? Gothaj „v akci“ - to je maskovanej rohlík. No, čím asi tak nastavují objem masa (pokud tam nějaké omylem spadlo)? Nebo si myslíš, že 100 g salámu za 4,50 Kč je jako za maso a kvalitu?

Vybírej potraviny, kde jsou cukry ve své přirozené formě (ovoce, brambory, rýže), ale i tak se jimi nenacpávej, pořád to jsou cukry.

Potraviny bohaté na cukry

Veliká část potravin, která je „bohatá“ na cukry, jich obsahuje kolem 75 % své hmotnosti.
Teď trocha selského rozumu a logiky.

  • Potraviny bohaté na bílkoviny (maso) obsahuji cca 20 % bílkovin, přičemž ostatní živiny (cukr, tuk) jsou zanedbatelné. Slaninu a bůček nepočítám.
  • Cukr a bílkovina mají stejnou energetickou hodnotu na gram.
  • 100 g masa má tedy skoro 4x méně energie než 100 g rýže, müsli, těstovin, …

A koukni se na svoje oblíbené „zdravé“ čoko müsli, kolik tam je navíc tuku? A nasyceného?

Když muž zahlídne krásnou ženu, často dělá blbosti a říká se, že se mu odkrvil mozek a přemýšlí jiným orgánem. Čím přemýšlíš, když nakupuješ? Tak proč kupuješ blbosti…

Rady na závěr z vlastních poznatků a zkušeností.

  • Necpi se cukry k večeři, bude se ti špatně spát a budeš tloustnout a z toho se ti bude taky špatně spát
  • Chceš se zbavit tukového obalu? Tak snižuj cukry ve stravě postupně, a pokud ti bude „chybět energie“, doplňuj přírodní tuk (ořechy, semena, avokádo, …)
  • Chceš energii na celý den? Tak ji nehledej v cukrech. Zbytečně tím dráždíš inzulín a hladinu krevního cukru, což ti přinese „dráždění nálady“.

Nehledej zázraky ani triky. Nebuď otrokem energetických tabulek. Najdi si svůj styl stravování …

Osobní argument pro „pochybovačné“:

  • Moje hmotnost je 99-103 kg při tělesném tuku 6-8%.
  • Trénuju 5-7x týdně (vzpírání, gymnastika, atletika – crossfit)
  • Spím 6-7 hodin denně, pracuji všechny zbylé hodiny (kancelář, lekce s klienty, skupinové tréninky, údržba, …)
  • Jako zdroj cukrů na celý den mám obvykle 2ks ovoce (nejsou to 2 melouny) …

A pokud tě zajímají i další živiny v potravinách, přečti si nedávný článek na téma bílkoviny . Zajímají tě tuky ve stravě? Tak to právě pro tebe bude připravený další článek.

Martin Štěpánek
Hlavní trenér FKF