Bílkovina (protein, aminokyseliny) je pro naše tělo především stavební materiál. Lidské tělo tvoří voda a bílkovina. No, někdy převažuje tuk… Svaly, kosti, orgány, to vše je bílkovina a vyživovat ji musíme bílkovinou. Z bílkoviny tělo bílkovinu udělá, ale z cukru ne a z tuku taky ne. Už víš, co jsou bílkoviny a proč jsou pro člověka tak důležité? Pojď se dozvědět víc...
K dispozici máme živočišné i rostlinné zdroje. Jasně, v podstatě v každé potravině je bílkovina. I v jablku, i v brokolici a asi i v hranolkách z fast foodu nějaké najdeme. Vždy jde ale o kvalitu, využitelnost - řekněme vhodnost pro náš organismus.
Potkáš lidi, kteří zásadně nejedí maso a žijí. A potkáš lidi, kteří maso zásadně jedí a taky žijí. V obou skupinách najdeš hubené, štíhlé, sportovce a taky tlu… plnoštíhlé. Mezi těmi prvními bude spousta hubených, štíhlých, ale zrovna tak mezi nimi bez obtíží najdeš i … plnoštíhlé. Tělesné sádlo není o mase nebo zelenině. O tom v dalším blogu.
Já zastávám maso, ale cpu se i zeleninou. Nedokážu si představit jen jedno, nebo jen druhé. Neodsuzuji a nehádám se s vegetariány, vegany, vitariány a dalšími květinožrouty. Pokud jim jejich styl stravy vyhovuje, cítí se dobře nebo skvěle, tak ať to tak dělají. Jenom mě proboha nepřesvědčujte, že je to to pravé jediné a nej. Já vám taky necpu hovězí a vejce. A přitom se cítím skvěle, plný energie, když se mě chytne bacil, tak ho za den či dva ubiju, pracuju 15 hodin denně, trénuju 5-6x týdně, spím 6-7 hodin. Kdo ví, třeba za 5 let bude vše jinak a budu kytkožrout. Zatím ne.
Jasně, že na bílkoviny. Moc jich v podstatě není. Jedním slovem maso, jako že všechny druhy (ano i ryba je maso) a pak vejce. Pro mě je to vše. Pro někoho ještě mléčné výrobky (vyslovuji hluboký nesouhlas s pravidelnou konzumací mléčných výrobků, ale dělejte si, co chcete…), no a samozřejmě ta rostlinná strava, jenže tam je té bílkoviny podstatně méně, a to i v porovnání s obsahem dalších živin.
Sója je téma samo o sobě. V poslední době vychází na světlo, že ji uměl někdo „dobře prodat“, ale její plusy jsou minimálně diskutabilní, a to nezmiňuji hodně mínusů, které si na internetu můžete vyhledat. Ano, záleží i na formě zpracování, jako vždy (ne textu, ale potraviny).
Nehledej zázraky ani triky. Najdi svůj styl stravování.
Příště „Cukry“.
Martin Štěpánek
Hlavní trenér FKF
K tomu potřebujeme váš souhlas s využitím cookies, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Díky těmto statistickým, preferenčním a reklamním cookies zjistíme, jak náš web používáte, přizpůsobíme vám zobrazené informace a nebudeme vás obtěžovat nerelevantní reklamou. Můžete také pokračovat pouze s cookies nezbytnými pro fungování webu. Cookies nám dodávají energii pro další vylepšování.
Přečíst vícePřípadný souhlas neudělujete navždy. Kdykoliv můžete změnit svůj názor nebo upravit nastavení používání cookies ve svém prohlížeči.
Rádi bychom vás také informovali, že naše webové stránky jsou propojeny s několika službami se sídlem v USA, kde podle Evropského soudního dvora v současnosti neexistuje dostatečná ochrana osobních údajů a kde můžou být tyto údaje kontrolovány americkými úřady.