Jak správně vyběhnout do nového roku?

7.1.2015

Jak správně vyběhnout do nového roku? Pravou či levou? Taky si nikdy nemůžu vzpomenout, která že to má přinášet štěstí. Jenže „každý je strůjcem štěstí svého“, takže o noze to asi nebude :-) Tak jinak - jaké předsevzetí si dát do nového roku. To je téma hodné ledna. Nedávám si předsevzetí. Předsevzetí za mě ještě nikdy nic neudělalo.

Dávám si úkoly. Malé, velké, ale úkoly a píšu si je. Píšu si je do telefonu, na poznámkové papíry... Co splním, to mažu, škrtám. Co nesplním, tak někdy taky škrtám… Ani úkoly se nedělají bez přičinění.

Už vím, tenhle článek má být o běhání.
Jak tedy vyběhnout do roku 2015?

Asi bych se dobře oblékl, protože teplota nebude zrovna na kraťásky, co ti Ježíšek nadělil. Je důležité mít super oblečení, které ladí? To za tebe asi běhat nebude, ale na druhé straně to může dobře motivovat: „když už jsem si to pořídil/a…“. Ale vydrží tahle motivace dlouho? Kolik pracích cyklů? 

Boty. Tady bude diskuze. Které jsou nej, na jaký terén, povrch… Někdo vybírá dle designu. Hmmm... to nebude ta nejlepší cesta. Najdi odborníka, odborník najde botu pro tebe, tedy dvě boty. Jak? Analýza kroku, tvar chodila, klenba, četnost tréninku a charakter terénu, to vše dokáže dát odborník dohromady a najít botu, která pro je tebe ta nejlepší.

No a pokud to příroda zařádí, tak nakup sněžnice, nebo vyraz rovnou na běžky.

Tak tedy, jak začít běhat?

Tady prosím končí čtení pro ty, co běhají denně už dnes. Je čas zalogovat se na svůj běžecký portál, protože následující řádky ti fakt nic nedají. Pokud opravdu začínáš, tak si stanov první, dosažitelný cíl. Třeba chci zvládnout běžet 30 minut bez zastavení. Jasně, že ne hned dnes, jasně že ne jako vítr. Záleží, jak často budeš trénovat (upřímně jednou týdně, to není trénink, to je pokus…). Beru, že jsi na tom tak bídně, že si to nedokážu ani představit, takže začni třeba takhle:

Trénink 30 minut - 5 minut volná chůze a pak střídej 30 sec svižná chůze vs. 1 min volná chůze. Posledních 3 - 5 minut zakonči jen volnou chůzí. (jestli tohle nezvládneš, tak… proboha!!!). V každém dalším tréninku si uber 5 sec z minuty „volné chůze“ až se dostaneš na 20-22 minut svižné chůze v celku :-)

Je čas na změnu, rozeběhni se!

Trénink 30 minut - 5 minut se dostaň z volné chůze do svižné chůze a pak střídej 30 sec lehkého poklusu (pokud je to moc, dej jen 20 sec) vs. volná chůze. Hurá „indiánský běh“. No a postupně zase ubírej 5 sec z volné chůze... Dostal/a ses až tak daleko, že běžíš 20-22 min, super. Že to je jen poklus? No a? Chtěl/a jsi uběhnout 30 minut, tak si buď jistý/á, že teď uběhneš 30 minut, klidně to zkus. Nikdo nemluvil o tom, že to uběhneš rychle. Ale uběhneš bez zastavení svým tempem.

Jo ty se bojíš, že to neudýcháš? Ptáš se jak správně dýchat?

Přemýšlíš při chůzi nad tím, jak dýcháš? Asi těžko, protože bys pak asi ani netrefil/a domů. Dýchání je přirozenou součástí člověka a pohybu. Dech se rytmicky sladí s chůzí a zrovna tak i s během. Běhej pro radost z pohybu a ne se stresem, že máš nadechovat levou nohou na druhém kroku. Dýchej.

Martin Štěpánek
Hlavní trenér FKF