Co jíst, či nejíst? Toť otázka II.

25.11.2014

V předchozím díle Co jíst, či nejíst? Toť otázka I. jsme nakousli, jak a co jíst a podrobněji jsme prošli bílkoviny. V dnešním pokračování mrkneme na cukr, tuky a dále na pravidla správného stravování. Tak, jdeme na to!

Za co může cukr?

Cukry – hodně kontroverzní téma :-)
Můžeme si je rozdělit na jednoduché - rychlé (vysoký glykemický index) a složité - pomalé (nízký GLI). Ty první jsou vůbec na nic a ty druhé, pokud jich bude hodně, budou na stejný nic. Vlastně budou na tělesný tuk a zdravotní problémy…

Pozastavil bych se u GLI. Na vteřinu. Kdo zná svoje GLI pro 50 g banánu? Nikdo? No tak na co si tady budeme hrát s GLI? Každý z nás reaguje jinak na stejnou potravinu, resp. náš krevní cukr a pak inzulin a… prostě každý je individualista. Tabulky jsou na nic, musíš se naučit poslouchat své tělo, pozorovat jeho reakce krátkodobé i dlouhodobé.

Moje osobní zkušenost mi velí tvrdit, že cukrů stačí mnohem méně, než si většinou myslíme. Každý nadbytečně přijatý cukr se uloží jako tuk… Dnes již výzkumy potvrzují, že za velkou částí onemocnění, která byla v minulosti přisuzována konzumaci tuku, může ve skutečnosti cukr. Vysoký krevní tlak, infarkt, cukrovka, …

Zkus najít přírodní zdroje cukru, a pak přirozeně celoroční. Vidíš. Ovoce? No, v zimě ho asi přirozeně moc nebude. Rýže, brambory, batáty a … nazdar. Pak už akorát luštěniny a zdrojem cukrů je i zelenina. Má jich málo, ale víc než tuků, či bílkovin. No jo, rohlíky nic, těstoviny nic, pizza nic, bebe cereální nic, müsli nic, … to jsou totiž všechno průmyslové výdobytky, produkty, které ti někdo potřebuje prodat.

Nevěříš? Na počátku roku přijde do kin (snad i u nás) film „That Sugar“ jdi se podívat a rozum vezmi s sebou…

Tuky a zdroj energie

Tuky – přírodní, přirozený zdroj energie.
Jasně, v mase je vždy nějaký tuk, nemusíš se cpát bůčkem. Ořechy, semena - to jsou přirozené zdroje nejen energie. Nemám na mysli margaríny, bože chraň nás před takovými zhovadilostmi.

EVOLUCE k zamyšlení …

Něco jako člověk - homo habilis - se proháněl, no spíš procházel po Zemi před 2,5 mil let. Co tento člověk jedl? To, co našel či ulovil…

Asi před 1,25 mil let se objevil Homo erectus. Ale nezačal péct rohlíky a vyrábět jogurty… Současně s ním se tady vyskytoval před 100 - 40 tis. lety Homo neanderthalensis, taky lovil a sbíral… Mínus 800 tis. let – dnes Homo sapiens. Počátky zemědělství před 10 tis. let.

Průmyslová výroba potravin? Nedohledal jsem na WIKI… Ale budiž 200 let? Dobře, dám 300. Ale i tak.
Odpověz si sám - je dnešní člověk, jeho organismus evolučně vybaven a schopen profitovat z něčeho, co je tu jen 0,00012 doby jeho vývoje pobytu na Zemi?

Snadná pravidla pro lepší stravu, vyšší výkonnost, více zdraví a lepší tělo

Zdravé stravování, vyšší výkonnost, pohodová nálada a tělo v kondici. Jak na to?

  • Pij čistou neperlivou vodu.
  • Nekupuj to, co je v reklamě. Oni to chtějí prodat, je jim jedno, že budeš tlustý/á a nemocný/á.
  • Čti etikety potravin. Nebuď lhostejný/á k tomu, co jíš.
  • Kupuj kvalitu ne kvantitu (šunka 96% je maso, šunka 40% je rohlík)
  • Jez zeleninu bez omezení.
  • Zahoď váhu.
  • Neboj se přírodního tuku (ořechy, semena).
  • Nejez pečivo, k ničemu ho nepotřebuješ, není zdravé. Léčíš snad houskou angínu?

Na všechny tyhle pravidla klidně zapomeň a vystačíš si s jedním: 
JEZ TO, CO SE VYSKYTUJE PŘIROZENĚ V PŘÍRODĚ!

Martin Štěpánek
Hlavní trenér FKF