Co jíst, či nejíst? Toť otázka I.

24.11.2014

Co člověk, to názor. Co člověk, to individualita ve stravování. Tedy mělo by to tak být…Často zahlédnu „erudované“ články o tom co jíst, kdy jíst. Tedy většinou je to pojednání o zázračný postupech a zaručených dietách a… Proboha, zahoď ty bláboly do koše. Vezmi rozum do hrsti, zamysli se trochu.

Zázračná dieta neexistuje. Vůbec, zapomeň na diety a najdi si svůj „osobní stravovací styl“. Jasně, že když teď hned z fleku začneš striktně držet „čtyři mrkve a jedno vejce na den a 10 litrů vody“, tak zhubneš. Možná i docela dost zhubneš.

Ale jak se budeš cítit? Jak bude zdevastované tvoje tělo? Kolik budeš mít energie? Jak hodně budeš příjemný/á v lehce vypjatých situacích? Jak budeš všem závidět, že oni to nemusí dodržovat… Ty taky nemusíš. Tu kravinu si někdo vymyslel, aby měl co napsat a čeká, kolik zoufalců se chytí.

Takže, hned jak se navrátíš do běžné stravy českého občana, kila radostí poskočí ještě výš, než byla před tím.

Jak správně jíst: V jednoduchosti je síla, nebo tak nějak se to říká.

Tělo je především voda a bílkovina. To se v biologii či anatomii učil snad každý. Jo, dneska by tam mohli dopsat „a kupa špeků“. Tedy dost často, že.

Zpět. Tělo je voda a bílkovina (svaly, orgány, šlachy, kosti, …). Základní tzv. makroživiny ve stravě jsou bílkoviny, tuky a cukry. Jasně, potřebujeme je k životu všechny, ale kolik? Jak správně jíst?

Zdroj bílkovin a jejich výběr

Bílkoviny - určitě jich potřebuješ docela dost. Zjednoduším to takhle - čím více jsi sportovec, tím více bílkovin. Ale samozřejmě vzhledem k aktivní tělesné hmotnosti (detaily tady neřešme, bavíme se obecně). Za sebe považuju jako nejlepší zdroje veškeré maso (ryby jsou taky maso, pěkně prosím) a vejce. Rostlinné bílkoviny nezavrhuji, znám pár lidí kolem, kteří jsou naprosto v pohodě jako vegani.

Radši zavrhuji bílkoviny mléčné. Proč? Nikde v přírodě jsem neviděl dospělého jedince konzumovat mléko. Prostě jakmile tě mamka dokojila, tak jsi skončil/a a hotovo. To, co ti prodávají, je produkt, který potřebují prodat - ať mi nikdo netvrdí, že bez toho nelze žít. Žiju. I pro nesportovce považuj za minimální denní příjem 1,2 g bílkoviny na kg aktivní tělesné hmotnosti.

Čím více jsi sportovec, tím více potřebuješ energie pro svůj sport a výkon. A tady máme první rozporuplné postoje, postupy a názory.

Dnes jsme nakousli první "úvod" do stravování. Již brzy se můžete těšit na druhý díl Co jíst, či nejíst? Toť otázka II.

Martin Štěpánek
Hlavní trenér FKF