Novoroční předsevzetí taje jako letošní sníh

12.2.2015

Ptá se soused souseda: „Jak to děláš, že máš tak krásný, hustý a nádherně zelený trávník?“ Soused odpovídá otázkami: „Kropíš 2x denně?“, „Ano.“, „Hnojíš jen přírodními hnojivy?“, „Ano.“, Sečeš přesně o půl šesté večer?“, „Ano.“, „A děláš to 10 let?“ …
Předsevzetí? To není na měsíc!

Chápeš, co ti naznačuju?

Dal/a sis předsevzetí, že konečně se svým tělem a zdravím něco uděláš? Odhodlal/a ses po dlouhých měsících a začal/a trénovat? Teď ti dochází šťáva, protože jsi na to sám/sama. Myslel/a sis, že to půjde lehce a ono ne. Nestačilo začít chodit do fitka, nestačilo ve fitku okoukat, co asi dělají ostatní, nestačilo vynechat večerní čokoládičku.

Jak ze začarovaného kola ven?

Neztrácej drahocenný čas. Oslov trenéra, na kterého máš slušné reference, domluv si tréninky, tréninkový plán a poraď se o výživě. Jasně, bude tě to stát nějaké peníze, ale buď si jistý/á, že po několika trénincích (nejspíš hned na prvním) uvidíš a ucítíš rozdíl po celém těle.

Jde to

Jeden můj známý Tomáš B. se mě před lety, kdy začal s tréninkem a svou životní změnou, dotázal ohledně diety. Řekl jsem mu zhruba tohle: „Zapomeň na dietu, potřebuješ změnit stravovací návyky a ty pak přijmout jako svou normalitu, stejně jako má někdo za normální párky, rohlíky a koblihy, ty budeš mít za normální zeleninu, maso, vejce, ořechy, … protože to je pro tvoje tělo to nejlepší a ty to víš“. Tomáš je dnes úplně jiný chlap, dokonce závodí v silovém trojboji. Trpělivě trénuje pod vedením svého trenéra v Praze a stále se krůček po krůčku zlepšuje.

Chápeš? Je to jako s tím trávníkem…

V FKF jsme připraveni pomoci s tréninkem či stravou každému. Nečekej zázraky, nechtěj rychlé pokroky. Rychlost je často nebezpečná, raději se drž hesla „pomalu, ale jistě“.

No tak, koukej zase naskládat věci do báglu a nachystat permanentku. Tady je prostor pro to být v něčem jiný/á, výjimečný/á... dokaž to, co vzdá 9,5 z 10!

Do léta je času dost, ale v květnu bude pozdě …

Nezapomeň si rezervovat svoji lekci!

Martin Štěpánek
Hlavní trenér FKF