Jak začít cvičit

14.11.2014

Bolí tě záda? Máš vyšší tlak? Funíš do schodů? V místě, kde byly svaly, něco visí či přebývá? Namáhají tě standardní činnosti, které ti dříve nedělaly problém? To tvoje tělo volá o pomoc!

Lidské tělo bylo stvořeno pro pohyb. Lovit, chránit, sbírat, bojovat, … dnes máš všechno „na stříbrném podnose“ a pořád sedíš. Kolik pohybu přes den máš? Přesun z domu do auta, z auta do výtahu, z výtahu do kanceláře? To není pohyb!

Nepřemýšlej jak začít, ale začni!

Přemýšlíš, že by to chtělo shodit pár kilo, možná bys rád/a kondici jako před pěti nebo deseti lety, třeba hledáš způsob, jak si vyčistit hlavu. PŘESTAŇ O TOM PŘEMÝŠLET ZAČNI CVIČIT!

Začni správně trénovat. Nehledej informace v lesklých časopisech, ani na webu. Správný trénink, to tě musí někdo naučit, vysvětlit, nastavit, opravit. Správný trénink není zničit se a sotva odlézt, ale učit se a získávat z tréninku energii a sílu do běžného života. Učit se? No jistě. Jsi si jistý/á, že umíš správný dřep, klik či pozved? Že netušíš co to je? No vidíš, musíš se učit.

Nedělej zbytečné chyby a přijď za odborníky.

Konec výmluv! Začněte cvičit!

„Nemám čas …“
Kolik času trávíš u televize? Co ti sledování televize přinese z hlediska tvého zdraví a kondice?

„Začnu od pondělí …“
Takových bylo. A od kterého pondělí? Přestaň si lhát, sbal věci a už ať jsi tu.

„Ještě to není tak hrozný …“
A čekáš na co? Až se neuneseš, až dostaneš první infarkt? Mysli opačně, „může to být ještě lepší …“

Nikdo za tebe neodtrénuje, nikdo se za tebe nebude správně stravovat, ale my ti pomůžeme!

Trenér, parťák a motivace

Začít sám/sama, je ta nejnáročnější varianta a statisticky nejčastější začátek konce. Domluv se a cvič s parťákem a nejlépe začněte společně chodit na skupinové nebo individuální tréninky pod vedením zkušených trenérů v FKF. Vzájemně se donutíte dodržovat pravidelné tréninky, budete se zdravě motivovat svými pokroky. Odborný dohled trenéra a vaše chuť cvičit – to je správná cesta pro splnění vašich cílů!

Jak je těžký začátek?

„Jaký si to uděláš, takový to máš“ - Stanov si své cíle a prober je s trenérem. Cíle musí být reálné, ale ne snadné, a ještě lépe postupné. To tě bude motivovat každý den. Pokud jsi dlouho necvičil/a, začni „na půl plynu“, určitě se potřebuješ druhý den hýbat. Chvilku potrvá než si tělo na novou aktivitu a pohyby zvykne. Počítej s tím, že se nějaké svaly vždy ozvou.

„Trpělivost růže přináší“ – 15 let nicnedělání za jeden měsíc nedoženeš, tak s tím taky počítej. Chceš trvalé „výsledky“? Tak trénuj natrvalo. Ano, jako že pořád a navždy, takže s tím taky počítej. Jinak snad ani nezačínej.

Pár obecných omylů/výmluv

„Cvičením se hubne“
Správný trénink tělu dá impuls, aby „bylo lepší“, to ale nutně neznamená hubnout, pokud je tvůj jídelníček nekontrolovaná energetická nálož, v tréninku to nikdy nedohoníš.

„Jsem moc starý/á“
Starý na co? Vše je jen o tom jestli chceš nebo ne, žádný věkový limit neznám, každý trénink se dá uzpůsobit …

„Nejsem v kondici“
No tak to je právě ten nejlepší důvod začít trénovat …

I s dalšími bludy a výmluvami ti rád pomůžu :-)

Martin Štěpánek
Hlavní trenér FKF