Jak správně dělat dřepy?

18.3.2015

Přemýšlíš a čteš na chytrých portálech, jak dělat správný dřep? Vždyť jsi ho skvěle uměl/a, byla to „zakódovaná“ pohodlná pozice. A dnes? Nadlidský výkon.

Dřep: Jak to všechno začalo a skončilo...

Kdysi dávno, když jsem byl tak malý, že si to nepamatuji, jsem stejně jako vy všichni, procházel obdobím pasení koníků, obdobím „hele sedí“ a pak taky obdobím “my chodíme“. Logicky jsem prošel, opět stejně jako všichni, obdobím „dřepím na písku“.

Jo, všichni jsme tam dřepěli a nejen na písku, jako dětem nám ta pozice nepřišla divná. Byla pohodlná, nízko k zemi na hraní příjemná a hlavně ideální, když byl mokrej písek. Pak přišlo období, na které si matně pamatuji, období „sedím ve škole“. Ze dřepu mě posadili na židli, stejně jako tebe a další. To byl začátek konce dřepu.

Dřep je historicky odpočinková pozice lidstva. Jak myslíš, že jsme seděli, než někdo vymyslel židli? Podívej se do Asie, tam sedí ve dřepu všichni a pořád.

dřep

Správný dřep předpokládá dobrou mobilitu tvých kloubů, především kyčlí a kotníků (což při „kanclstylu“ nebude zrovna ono), ovšem důležitou roli hraje i hrudník, ramena a třeba nedostatečná flexibilita zadní strany stehna, tzv. „jsi zkrácenej/ná“.

Jak na správný dřep? Brzy tu najdeš video a pak se rovnou zapiš na BASE camp v FKF, kde tě ho naučíme.

Hloubka dřepu, to je častá diskuse

Dřep je dřep, když už to níž nejde. Hotovo. Vše ostatní je paskvil, který přetěžuje kolena a nezapojuje svaly tak, jak má. Ano, čteš dobře. Nikoli hluboký, ale mělký dřep, dřep do „paralely“ či jiných vymyšlených pozic ti přetěžuje kolena.

Tvým kolenům nejvíc škodí, když nedřepuješ a ještě k tomu „předkopáváš“ na stroji. Pro pákový pohyb proti zátěži nejsou naše kosti a klouby příliš stavěné, není to přirozený pohybový vzorec.

Dřepy na zadek a stehna? Jaké jsou benefity správného dřepu?

  • dřepy aktivují na 200 svalů v celém těle, a tím mají i větší spotřebu energie
  • hlavní pracující klouby jsou kyčle a kolena (a kotníky)
  • přes kyčelní a kolenní kloub pracuje… zadek a stehna :-)
  • ke dřepu ti stačí kousek místa

Věř tomu nebo ne, ale 8 - 9 z 10 nově příchozích klientů do FKF nebo na moje semináře dřep rozhodně nezvládá tak, jak si myslí.

Pokud nezvládáš správný dřep s vlastním tělem, tak prosím tě ani nepřemýšlej o čince na zádech. Mimochodem, v FKF učíme dřep, zadní dřep, čelní dřep, Goblet dřep, OHS dřep, a taky dřep na jedné noze. To už je docela solidní zásobník do tréninku.

Martin Štěpánek
Hlavní trenér FKF