Rozhovor s trenérkou Maruškou

26.2.2015

Dnes jsme pro vás vyzpovídali naši trenérku Marušku Svejštilovou, která vede funkční tréninky, TRX nebo kettlebells. Co nám na sebe prozradila? Dozvíte se, proč její kroky vedly právě do FKF a také to, jak to vidí se zdravým jídelníčkem.  

FKF: Jsi "holka ze vsi", jako malá jsi určitě lítala na kole, lezla po stromech... Dělala jsi nějaký "konkrétní" sport?

Maruška: Jak říkáš, jsem holka ze vsi a na vsi byl téměř každý pohyb sport. Jak lezení po stromech, hry na krvavé koleno, tak vybíraní brambor :-) Dnes je největším sportem hra na počítači a sobotní návštěva obchoďáku spojená s Mekáčem. Ale zpět k mému sportu. No, snad jen jízda na koni, to mě bavilo nejvíc.

FKF: Co tě přivedlo do fitka? Zvědavost, kamarádka, touha po lepší postavě?

Maruška: To mi bylo 22, takže že asi ta touha po lepší postavě.

FKF: Jak ses dostala do FKF?

Maruška: Když jsem měla tu touhu po lepší postavě, začala jsem hledat posilovnu. Nějakou malou, do které chodí málo lidí a nikdo ji nezná. Aby na mě nikdo nekoukal. Objevila jsem FKF, kde bylo docela dost lidí, takže asi známá posilovna, ALE NIKDO NA MĚ NEKOUKAL A KAŽDÝ SE STARAL SÁM O SEBE. Postupně jsem zjistila, že tu jsou všichni přátelští.

Hned při první návštěvě se mě ujal sám pan majitel. Myslím, že jsi to byl tenkrát ty, Martine :-) Asi dva měsíce jsem tě měla jako svého osobního trenéra. To mohu doporučit každému začínajícímu, protože bez této pomoci bych jistě cvičila nesmyslně a bez výsledků.

Během našich tréninků jsem se dozvěděla, že do FKF hledají někoho na recepci. Chtěla jsem skončit ve své tehdejší práci, tak jsem se chopila šance. Po dvou letech na recepci a samozřejmě stálého trénování, mi Martin nabídl, zda si nechci udělat licenci na Spinning. Souhlasila jsem a tím odstartovala moje trenérská kariéra. Následovali další kurzy, semináře a licence. V roce 2011 jsem absolvovala Trenérský kurz a od té doby mám i já své osobní klienty.

Abych jim mohla dát ze sebe co nejvíce, tak se stále snažím stále vzdělávat.

FKF: Jaké jsou (podle tebe) hlavní důvody, proč lidé v tréninku nedosáhnou výsledků, které si představují?

Maruška: Řekla bych, že asi nejvíc pevná vůle vydržet. Protože někdy je cesta k vytouženým představám mnohem náročnější, než si myslíme. Nejtěžší to mají lidé s nadváhou, kterou si vypěstovali během několika let a mají představu, že během měsíce se stanou zázraky. Zázrak se nedostaví hned, ale později ano a je třeba mu jít naproti.

Hodně lidí nevydrží i proto, že cvičení "bolí" - jak říká moje maminka, nebo třeba nemají dostatečnou motivaci.

FKF: Největší a přitom zbytečné obavy potenciálních klientů z tréninku?

Maruška: Zvládnu to? Nikdy jsem nic nedělal. Nebude na mě někdo koukat? Takového nešiku jste ještě neviděla. Jsem na to moc stará/ý … Především ženy mají obavy, že přiberou hodně svalů a budou vypadat jako muži. To vše slyším od potenciálních klientů při úvodní konzultaci. Snažím se je vždy uklidnit, že jejich obavy jsou opravdu zbytečné.

FKF: Jíst maso nebo nejíst maso?

Maruška: Určitě ano. Naše tělo je z masa a z rohlíku maso neuděláš.

FKF: Je tmavé pečivo zdravé?

Maruška: Pokud tmavé pečivo znamená běžné pšeničné pečivo obarvené karamelem a posypané slunečnicí, řekla bych, že ne nezdravé, ale spíše pro naše tělo zbytečné. Když pečivo, tak ne tmavé, vícezrnné, ale opravdu celozrnné.

FKF: Je špatné jíst po 17 hod?

Maruška: Jako že od 17,00 do 5,30 bude moje tělo hladovět? Pokud budu chodit spát po večerníčku, tak je nevhodné po 17. hodině jíst. Záleží, v kolik chodíme spát. Vůbec bych se nebála jíst 2-3 hodiny před spánkem. Samozřejmě ne guláš se šesti, ale něco lehkého, jako je rybka nebo vaječná omeleta se zeleninkou, to určitě ano.

FKF: Co tě nejvíc baví na tvé práci?

Maruška: To je těžká otázka :-) Především moji klienti, jejich radost = moje radost. Jednou je to radost z toho, že jsme dali společně dolů nějaké to kilo tuku, někdy zase to kilo nahoru (samozřejmě svalu). Klienti, kteří přišli s bolestí zad a teď trénují jako nikdy a bez bolesti.

To, že mohu lidem v rámci svých možností pomáhat.