Jaký iontový nápoj je nejlepší

21.1.2015

Jasnou odpověď zná jen Děd Vševěd, a jelikož to nejsem já, pokusím se alespoň nastínit cestu k tomu nejlepšímu ionťáku. Tak tedy, jaký iontový nápoj je nejlepší a co by tě při jeho výběru mělo nejvíc zajímat? A především: pít, či nepít?

První kritérium – chuť.
No, nelžeme si do kapsy. I když bude iontový nápoj mrtě krutě hustej a super, tak když bude chutnat jak nalámaný fusekle, tak to nedám a ty na tom budeš nejspíš stejně. Takže klasicky, nejméně se dá zkazit na citrusech. Příchuť citron a pomeranč jsou evrgrínem. Pak už je to na tvé osobní statečnosti, zda riskneš nějakou exotiku nebo pokus o jablko… Radši nejdříve ochutnej, než si pořídíš celou pixlu.

Druhé kritérium – cena.
Jo jo, jsme v Česku a tady na cenu kouká každý první až druhý (případně první až druhá, ale dámy si to dokážou obhájit). Velkou cenovku neházej hned za hlavu, nejdřív si pročti návod k obsluze a zjisti, na kolik tě vlastně vyjde třeba jeden litr hotového iontového nápoje. Toto kritérium je jistě ovlivnitelné tím prvním…

Kritérium třetí – složení.
Pro někoho je toto prvním kritériem, ale pak stejně přijdou na řadu předchozí a tohle zase skončí až na... no, možná druhém místě. Výrobců a výrobků plné shopy, složení velmi podobné. Jeden se snaží zaujmout přidáním více či méně nicotného množství karnitinu, druhý hraje na skvěle rozložitelnou přidanou energii ze zázračných bobulí ručně sbíraných v severovýchodní Indii. Úkolem je prodat.

Iontový nápoj je zdravý

To jako že nekašle a nemá osypky? Nebo to je myšleno, že je zdraví prospěšný? A že ho doktoři, tak houfně předepisují... Nenech ze sebe dělat ovci. Iontový nápoj je specifický doplněk stravy určený pro doplnění minerálních látek (nikoli minerálů, protože minerál je šutr) během a třeba i po fyzickém výkonu (ať už sportovním či pracovním) za specifických podmínek, kdy došlo k jejich zvýšené ztrátě (těch minerálních látek).

Taková situace rozhodně nenastane, pokud se správně stravuješ a hydratuješ, a pak si zajdeš na hodinku do fitka, ani kdyby na dvě. Pravdou je, že když si tu sklenici iontového nápoje ve fitku dáš, rozhodně tě nezabije.

Vhodnost použití iontových nápojů je samozřejmě diskutovatelná a má svoje příznivce i oponenty. Obecně platí, že je potřeba vyšší okolní teplota a delší doba výkonu ve vyšší intenzitě, tedy řekněme třeba nad 75% a 60 minut jako minimum a pořád to je individuální. Jasně, ve fitku dřeš jako kůň a jsi tam 90 minut. Kolik času reálně trénuješ a kolik odpočíváš? Asi 90 minut nemáváš činkami bez pauzy.

Iontový nápoj vs. voda a pivo

Pokud nepiješ destilku, tak voda je vlastně taky formou ionťáku, však lecos obsahuje :-) Někomu vadí během výkonu jakákoli chuť či pachuť chemických aromat, tak pije vodu. Základem pro dobrý výkon je hydratace organismu a to voda rozhodně splní. Pivo jako iontový nápoj? Nevím, jestli by ultramaratonec během závodu pivo pijící nezabloudil, či to někde na cestě nezapíchl, ale po zátěži je to oblíbené. Trochu jako odměna, bodejď, však jsme v Česku a některý pivovar si jistě nechal odbornou studii na toto téma vypracovat. Osobně mi vadí byť malé množství alkoholu a nemluvě o tom, pokud je těch „ionťáků“ za odměnu deset. Takže za mě - když tak nealko pivo.

Hypotonický nebo izotonický nápoj?

Dva velice rozdílné drinky. Zatímco z izotonického nápoje vytvoříš hypotonický, obráceně to nepůjde, tedy pokud už máš hotový nápoj. Hypotonický je jednoduše řečeno řídkou variantou izotonického. Izotonický je bohatý resp. koncentrovaný jak na minerální látky tak často i na energii ve formě nějakého cukru. To ti ovšem během výkon vůbec nemusí udělat dobře. Znamená to totiž zvýšené nároky na trávení. Takže při výkonu určitě ředěné radši víc a po výkonu třeba izo…

Domácí iontový nápoj

Do dnes si pamatuji na recept, který nám při fyziologii na VŠ svěřil náš profesor-doktor. Opatroval jsem ho jako oko v hlavě... až jednoho dne: Byli jsme na „letním výcviku“. To je kolo, kánoe, kajaky, rafty, skály a nevím co už. Cesta zpět byla v podstatě dobrovolně po své ose, a tak jsme se s kamarádem vydali kolmo. Tedy na kole. Bylo to tuším asi 90 km. A jako učiva znalí jsme se při občerstvovací zastávce v jednom restauračním zařízení jali namíchat si onen iontový zázrak. Voda s džusem půl na půl - to je pohoda. A lžička soli. Tak to už taková pohoda nebyla. Dali jsme to, statečně dojeli domů a už v životě bych to nemíchal.

Já a iontové nápoje dnes

Můj trénink je intenzivní, leckdy i kolem dvou hodin. Nepiju ionťáky. V tréninku „jedu na vodu“ a prostě nemám potřebu do sebe lít barevnou ochucenou a bůhvíčím obohacenou vodu.

Poslední rada dne

Chystáš se na nějaký svůj první nebo několikátý závod (vytrvalostní či jiný) a zvažuješ použití iontového nápoje či jiných doplňků výživy? Tak si to hlavně všechno s předstihem vyzkoušej, nauč svůj organizmus na jiné postupy a látky než byl do teď zvyklý. Nejhorší je zkoušet novinku v závodě…

Martin Štěpánek
Hlavní trenér FKF