Co jsou bílkoviny?

30.3.2015

Bílkovina (protein, aminokyseliny) je pro naše tělo především stavební materiál. Lidské tělo tvoří voda a bílkovina. No, někdy převažuje tuk… Svaly, kosti, orgány, to vše je bílkovina a vyživovat ji musíme bílkovinou. Z bílkoviny tělo bílkovinu udělá, ale z cukru ne a z tuku taky ne. Už víš, co jsou bílkoviny a proč jsou pro člověka tak důležité? Pojď se dozvědět víc...

Bílkoviny v potravinách

K dispozici máme živočišné i rostlinné zdroje. Jasně, v podstatě v každé potravině je bílkovina. I v jablku, i v brokolici a asi i v hranolkách z fast foodu nějaké najdeme. Vždy jde ale o kvalitu, využitelnost - řekněme vhodnost pro náš organismus.

Potkáš lidi, kteří zásadně nejedí maso a žijí. A potkáš lidi, kteří maso zásadně jedí a taky žijí. V obou skupinách najdeš hubené, štíhlé, sportovce a taky tlu… plnoštíhlé. Mezi těmi prvními bude spousta hubených, štíhlých, ale zrovna tak mezi nimi bez obtíží najdeš i … plnoštíhlé. Tělesné sádlo není o mase nebo zelenině. O tom v dalším blogu.

Jak to vidím?

Já zastávám maso, ale cpu se i zeleninou. Nedokážu si představit jen jedno, nebo jen druhé. Neodsuzuji a nehádám se s vegetariány, vegany, vitariány a dalšími květinožrouty. Pokud jim jejich styl stravy vyhovuje, cítí se dobře nebo skvěle, tak ať to tak dělají. Jenom mě proboha nepřesvědčujte, že je to to pravé jediné a nej. Já vám taky necpu hovězí a vejce. A přitom se cítím skvěle, plný energie, když se mě chytne bacil, tak ho za den či dva ubiju, pracuju 15 hodin denně, trénuju 5-6x týdně, spím 6-7 hodin. Kdo ví, třeba za 5 let bude vše jinak a budu kytkožrout. Zatím ne.

Bohaté potraviny

Jasně, že na bílkoviny. Moc jich v podstatě není. Jedním slovem maso, jako že všechny druhy (ano i ryba je maso) a pak vejce. Pro mě je to vše. Pro někoho ještě mléčné výrobky (vyslovuji hluboký nesouhlas s pravidelnou konzumací mléčných výrobků, ale dělejte si, co chcete…), no a samozřejmě ta rostlinná strava, jenže tam je té bílkoviny podstatně méně, a to i v porovnání s obsahem dalších živin.

A co sója?

Sója je téma samo o sobě. V poslední době vychází na světlo, že ji uměl někdo „dobře prodat“, ale její plusy jsou minimálně diskutabilní, a to nezmiňuji hodně mínusů, které si na internetu můžete vyhledat. Ano, záleží i na formě zpracování, jako vždy (ne textu, ale potraviny).

  • Chceš sílu a svaly? Věz, že bez masa to bude hodně těžké, ne že s ním by to šlo samo.
  • Chceš se zbavit tukového obalu? Pokud nebudeš tělo zásobovat dostatkem kvalitních bílkovin, budeš hubnout svaly. To jsou sice kila na váze, ale přicházíš tak o pravé spalovače tuku.
  • Chceš tvarovat tělo? Co asi tak dává tělu tvar? Sval. Heuréka. Z kostí kulatej zadek neuděláš.

Nehledej zázraky ani triky. Najdi svůj styl stravování.

Příště „Cukry“.

Martin Štěpánek
Hlavní trenér FKF